Tulevien kausien peliasu on valittu!

Joulun alla on LPS:n sosiaalisessa mediassa ollut äänestys tulevaisuuden peliasusta. Asia herätti suurta kiinnostusta ja vastauksia tulikin yhteensä yli 550! Suuret kiitokset kaikille mielipiteensä kertoneille. Ensimmäisellä äänestyskierroksella ehdolla oli kahdeksan peliasua ja ääniä annettiin 310 kappaletta. Äänestys oli erittäin tasainen ja voittajaksi selviytyi vain muutaman äänen erolla valkoinen paita vihreillä hihoilla, vihreillä shortseilla ja valkoisilla sukilla. Avoimissa kysymyksissä tuli kuitenkin erittäin selkeä viesti, siitä että äänestäjät kokivat LPS:n kotipeliasun olevan pääväriltään vihreä. Tasaisen äänestyksen jälkeen viisi eniten ääniä saanutta vaihtoehtoa olivat hyvin tasaiset eikä yhteinäistä selkeää näkemystä ollut muodostunut.

Päätimme siis järjestää vielä toisen kierroksen, jossa ääneen pääsivät vain käyttäjät, eli pelaajat. Toisella kierroksella asiaa kysyttiin vanhemman pään nuorten joukkueiden ja miesten sekä naisten edustusjoukkueiden pelaajilta. Toisella kierroksella vastauksia kertyi yhteensä 259 kappaletta ja tässä vaiheessa alkoi suosikki erottua selkeämmin. Voittajaksi selviytyi vaihtoehto, jossa on vihreä paita valkoisilla hihoilla, vihreät shortsit ja vihreät sukat. Voittajan ääniosuus oli 36 %.

Päädyimme siihen, että LPS:n tulevaisuuden kotipeliasuna toimii äänestyksen kakkoskierroksen vihreä voittajapeliasu ja vierasasuna toimii äänestyksen ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saanut peliasu valkoisella paidalla. Kiitos kaikille mielipiteensä ilmaisseille.

Miksi vaihdamme?

Emme vaihda peliasua vain vaihtamisen vuoksi, vaan pyrimme siihen että voimme entistä enemmän vaikuttaa peliasumme ulkonäköön ja tätä kautta siihen, että LPS:n ulkoasu vaihtuisi harvemmin. Nykyisellään olemme käytännössä täysin peliasutoimittajien mallistovalintojen ja tuotteiden elinkaarien armoilla. Muutama vuosi sitten vihreän sävy vaihtui, koska Adidas päätti vaihtaa vihreän sävyä. Nykyinen malli on varmuudella olemassa vielä muutaman vuoden ja sen jälkeen on edessä epävarmuus sävystä ja mallin jatkosta. Customoimalla saamme kasvatettua todennäköisyyttä siihen, että mahdolliset pakolliset muutokset ovat pieniä, mutta kokonaisuus pysyy samankaltaisena. Toki verrattuna hyllystä valittuun asuun saamme myös hieman enemmän oman asumme, joka pienemmällä todennäköisyydellä on samanlaisena jollain muulla. Prosessin lopuvaiheessa kävi ilmi myös se, että custom-paidoista on tarjolla myös naisten malli, jota tähän mennessä ei ole ollut tarjolla. Tarkoitus ei siis ole rahastaa ja vaihdattaa peliasuja vaihtelun vuoksi, vaan pikemminkin tehdä muutos nyt sillä toiveella, että tällä mallilla mennään mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen.

Customoitu paitamalli tehdään aina tilauksesta. Tilauksesta tekeminen tarkoittaa sitä, että toimitus on nykyistä hitaampi, mutta selvästi nykyistä varmempi. Meille annettu toimitusaikalupaus 55 päivää. Enää emme ole sen varassa miten XXL:n varastossa on paitoja ja puolen vuoden toimitusaikojen pitäisi olla historiaa. Samalla joudumme muuttamaan ajatustapaamme sellaiseksi, että peliasujen osalta katsotaan muutama kuukausi eteenpäin. Seuran ja joukkueiden edustajat pohtivat vielä talven aikana miten saamme organisoitua järjestelmän, jossa ainakaan pelikauden aikana uuden pelaajan ei tarvitse odottaa kahta kuukautta saadakseen peliasun. Tästä tiedotamme kun tiedämme enemmän.

On tullut myös kyselyjä siitä, että miksi kaikki annetut peliasuvaihtoehdot olivat suhteellisen samankaltaisia. Syy tähän on se, että valitsemassamme customointituotteessa oli melko rajallinen määrä vaihdettavia osia. Tarjolla olisi ollut huomattavasti enemmän yksityiskohtia ja vaihdettavia osia sisältäviä vaihtehtojakin, mutta silloin pelkän paidan hinta olisi nopeasti noussut yli 60 jopa yli 80 euroon. Emme kokeneet sen enää palvelevan asiaa parhaalla mahdollisella tavalla. Halusimme myös, että peliasu olisi suhteellisen samankaltainen nykyisen kanssa, jolloin mahdollisesti kentällä nähtävät erilaiset asut eivät siirtymävaiheessa pistä likaa silmään.

Peliasuihin tuli samalla muutamia pienempiä muutoksia. Shortseihin painetaan tulevaisuudessa seuran logo ja nimikointi mahdollistetaan kaikille. Nimikoinnin osalta kunin pelaajan on noudatettava joukkueen linjaa, selässä joko on nimi tai ei ole nimeä, tavoitteena että joukkuetasolla noudatetaan sisäisesti samaa linjaa.

Pitääkö kaikkien vaihtaa heti?

Ymmärrämme, että osa joukkueista on vasta hankkinut peliasut, eikä nyt heti haluta hankkia uusia. Emme siis pakota joukkueita vaihtamaan uuteen asuun heti, vaan joukkueet voivat tehdä muutoksen omassa tahdissaan. Nykyinen vihreä pelipaita säilyy ainakin vuoden 2024 mallistossa ja uudet pelaajat voivat tilata sen XXL:n verkkokaupasta normaalisti. Myös mustat shortsit säilyvät mallistossa. Joukkueiden toivomme siirtyvän uuteen asuun joukkuekokonaisuutena samanaikaisesti, siinä vaiheessa kun se joukkueelle sopiii. Tavoitteena on kuitenkin, että viimeistään seuran täyttäessä puoli vuosisataa vuonna 2028 olisivat kaikki joukkueet uuden peliasumallin käyttäjiä.

Oheisissa liitteissä valitut peliasut sekä toisen kierroksen äänestystulos.

Liitetiedostot