Ajankohtaista

Kurkistus LPS:n kesäleirille

Julkaistu: 18.06.2021 10:11

 

Aurinko paistaa kirkkaasti Hertta Areenalle ja kentältä kuuluu iloista lasten melskettä. Kesäkuun ensimmäiset viikot ovat kuluneet vauhdilla, ja Laajasalon palloseura on päässyt aloittamaan kesätoimintansa, kuten suositut lasten kesäleirit. Koko viime viikko on ollut lämmintä ja aurinkoista. Pilviä ei ole näkynyt taivaalla ja sateista ei ole näkynyt merkkiäkään. Kuumaa oloa viilentää hetkellisesti raikas, viileä tuuli. Millainen fiilis LPS:n leiriläisillä ja ohjaajilla on kesäleiristä?

Emma, 10, on pitänyt paljon leiristä. ”Leirillä on ollut kuuma, mutta muuten täällä on ollut tosi kivaa”, hän kertoo. Kivoin asia, mitä Emma on leirillä tehnyt, on ollut leikki, missä pallo pitää potkaista maalin päälle. Myös Eelis, 9, toteaa, että leirillä on ollut kuuma. Eelis kertoo, että on harrastanut jalkapalloa pienestä pitäen. ”Oon harrastanut jalkapalloa kuusi vuotta ja saanut siitä paljon iloa”, Eelis tiivistää. Kesäleirin kautta on helppo tulla lajiin mukaan, vaikka ei olisikaan ennen pelannut jalkapalloa.

Lämpimän sään takia leiriläisiä näkee teltassa vilvoittelemassa taukojen aikana. Sieltä kantautuu innostunutta puheensorinaa ja kenties teltassa solmitaan myös uusia kaverisuhteita. Joona, 9, on saanut pari uutta kaveria, mutta he ovat niin uusia, ettei muista vielä heidän nimiään. Emma taas kertoo, että on saanut leirissä mahdollisuuden tutustua hänen vanhoihin kavereihinsa paremmin. Teltasta huokuu myönteistä ja leikkisää ilmapiiriä. ”Oikeastaan parasta leirillä on ollut ilmapiiri. Tosi vähän on ollut mitään riitoja ja täällä on kiireetön ja letkeä meininki”, hehkuttaa LPS:n valmennuspäällikkö Pertti Grönberg.

Jokaiselle leiripäivälle on suunniteltu aikataulu, jota noudatetaan. Grönbergin mukaan päivät on jaettu ”slotteihin” ja niihin on suunniteltu toimintaa, siten että toiminta toteutetaan kiireettömänä iloisessa ja sallivassa ilmapiirissä. Toiminta on monipuolista ja siinä kehitetään liikunnan perustaitoja: juoksemista, hyppimistä, tasapainonhallintaa sekä pallon käsittelyä. Toiminnan pääosassa on tietenkin jalkapallo. Jalkapallon lisäksi leirillä on paljon muutakin urheilua, mikä kehittää ja tukee myös jalkapallotaitoja. Viime viikolla oli esimerkiksi yleisurheilua, mistä leiriläiset kertoivat pitävänsä kovasti. ”Kivoin asia, mitä ollaan täällä tehty, on yleisurheilu”, Joona kertoo. Joona kertoo, että yleisurheilussa he heittivät keihästä, hyppäsivät pituushyppyä sekä pitivät juoksukilpailun, ja kaikki onnistui häneltä mainiosti. ”Me ollaan pelattu monia erilaisia pelejä, kuten polttopalloa ja golfjalkapalloa”, Eliel, 8, lisää.

Leikkien ja pelien ohella on tapahtunut paljon oppimista. Eliel kertoo, että on oppinut monia uusia kikkoja, joita hän tulee varmasti jalkapallopeleissäkin käyttämään. Emma taas sanoo, että on oppinut potkaisemaan paljon paremmin. Lisäksi esimerkiksi ylärimaan osuminen, mikä vaatii tarkkuutta ja potkuvoimaa, on helpottunut, kun sitä on leirillä tullut harjoiteltua. Joona taas kertoo oppineensa pomputtelemaan palloa paremmin, mikä kehittää pallonhallintaa.

Oppiminen ei kuitenkaan rajoitu pelkästään vain leiriläisiin, vaan uutta oppivat myös uudet ja vanhat kesäohjaajat. LPS on tänäkin vuonna työllistänyt monia nuoria kesäohjaajiksi, joiden tehtävänä on ohjata ja avustaa leiriläisiä, ja eräs heistä on 16-vuotias Juuso Turunen. Nuorille kesätyö on mainio paikka oppia uusia taitoja ja tutustua uusiin ihmisiin, mistä on hyötyä myöhemmin työelämässä. ”Valmentaminen on mulle tuttua hommaa, koska olin viime vuonnakin valmentamassa ja lisäksi valmennan LPS kahtatoista. Täällä on ollut mukava työskennellä”, Turunen kertoo. Turunen sanoo, että haki kesäohjaajaksi töihin, koska ohjaajana toimiminen on hänestä rentoa työtä ja hän pitää ulkona työskentelemisestä. Työskennellessä Turunen on huomannut, että rentous myös ohjaajan ominaisuutena on tärkeää, sillä se pitää lapsetkin rentoina ja leikkisinä.

Grönberg on yksi LPS:n kokeneimmista valmentajista. Hän kertoo, että hänen absoluuttinen tavoitteensa on, että leirillä saisi urheilla ja sitä tehtäisiin nauraen ja ilon kautta. ”Siinä samalla pystyisin opettamaan lapsille jalkapalloa”, Grönberg lisää. Myös kesäohjaajilla on omat tavoitteet leirille. ”Haluan työlläni vaikuttaa siten, että kaikki lähtevät leiriltä hymyillen pois”, Turunen tähdentää.

 

Teksti: Aayush Khadka (LPS kesäreportteri)

Yhteistyössä