Täsmennyksiä ja tulkintaohjeita sisätiloissa tapahtuvaan harjoitteluun

Julkaistu: 03.02.2021 21:04

Laajasalon Palloseura noudattaa Helsingin kaupungin harrastustoimintaa koskevia ohjeita

Laajasalon Palloseura noudattaa harjoittelussa ja jalkapallotoiminnan järjestämisessä Palloliiton ja viranomaisten ohjeistusta. Pääkaupunkiseudulla avattiin sisäliikuntatilat lapsille ja nuorille helmikuun alusta alkaen. Aikuisten harrastetoiminta on edelleen tauolla.

Joukkueet ovat voineet tämän viikon alusta palata sisäharjoituksiin, toisaalta joukkueet ovat halutessaan myös voineet perua myönnetyt sisävuorot helmikuun osalta.

Sisätiloissa tapahtuvassa harjoittelussa noudatetaan voimassa olevaa ohjeistusta: https://www.hel.fi/helsinki/korona-fi/koronaneuvonta/voimassa-olevat-suositukset-ja-rajoitukset#harrastusnuoret

Lisäksi Helsingin kaupunki on täsmentänyt sisätiloissa tapahtuvaan harjoittelemiseen liittyvää ohjeistusta seuraavasti.

Kysymys: Saako ryhmästä, jossa on alle ja yli 20-vuotiaita, harjoitella alle 20-vuotiaat? Vai onko kaikilta harjoitteleminen kielletty ryhmään kuulumisen perusteella?

Vastaus: Ryhmä saa jatkaa vakiovuorotoimintaansa/harjoittelua juniorivuorolla niin, että alle 20-vuotiaat jatkavat sillä vuorolla.

Kysymys: Oletetaanko, että lapset pitävät turvavälit toisistaan toiminnan aikana?

Kysymys: Onko rajoituksia harrastusryhmän kokoon?

Vastaus: Harrastusryhmän koko on mitoitettava niin, että osallistujat voivat säilyttää turvavälin. Suurissa tiloissa voi toimia useampia ryhmä kuitenkin siten, että ryhmät eivät ole keskenään kontaktissa. Ryhmäkoon mitoittamisesta ja valvonnasta sekä muiden ohjeiden valvonnasta vastaa toiminnan järjestäjä.

Kysymys: Selvennättekö mitä tarkoittaa 'lähikontaktit vähenevät merkittävästi”? Voiko siis pelata pallopelejä?

Vastaus: Toiminta toteutetaan tavalla, jossa lähikontaktit voidaan välttää tai ne vähenevät merkittävästi. Harrastusryhmän koko on mitoitettava niin, että osallistujat voivat säilyttää turvavälin.

Kysymys: Kontaktilajeissa (mitä useimmat palloilulajit ovat) pelinomaiset harjoitteet ovat melkeinpä mahdottomia turvavälit huomioon ottaen. Miten siis toimitaan?

Kysymys: Onko pelaaminen (esim. jalkapallon pelaaminen) vuorolla sääntörike?

Vastaus: Alle 20-vuotiaiden säännöllinen harjoitustoiminta (vakiintunut ryhmä) vakiovuoroilla on mahdollista 1.2. alkaen. Tapahtumat eli pelit, ottelut, harjoitusottelut ym. eivät ole mahdollisia. Toiminta toteutetaan tavalla, jossa lähikontaktit voidaan välttää tai ne vähenevät merkittävästi. Harrastusryhmän koko on mitoitettava niin, että osallistujat voivat säilyttää turvavälin. Pelaaminen on näiden raamien puitteissa mahdollista varatuilla vuoroilla, vuoroa vakituisesti käyttävän vakiintuneen ryhmän keskuudessa, eli eri ryhmiä ei saa sekoittaa, eikä vuoroja voi vaihtaa pelien mahdollistamiseksi edes seuran sisäisesti.

Kysymys: Kun laji on lähikontaktilaji, pitääkö tulkita, ettei lajinomaista harjoittelua voida siis harrastaa?

Vastaus: Toiminta vakiintuneessa ryhmässä säännöllisellä harjoitusvuorolla. Toiminta toteutetaan tavalla, jossa lähikontaktit voidaan välttää tai ne vähenevät merkittävästi. Harrastusryhmän koko on mitoitettava niin, että osallistujat voivat säilyttää turvavälin.

Kysymys: Kilpailut ja ottelut on seis, mutta parhaillaan seurat pelaavat joukkueiden sisäisiä tai seuran sisäisiä harjoituspelejä. Onko tämä ok?

Vastaus: Harjoitukset tulee toteuttaa terveysturvallisesti vain oman, vakituisesti kutakin vuoroa käyttävän ryhmän keskuudessa, eivätkä seuran eri ryhmät saa harjoitella yhdessä. Harjoitusottelut eri seurojen ja eri ryhmien välillä ovat kiellettyjä.

Kysymys: Onko sallittua lähteä pelireissulle joukkueena helmikuussa sellaiselle paikka-/maakunnalle, jossa pelaaminen on sallittua?

Vastaus: Ei ole sallittua.

Kysymys: Ohjeistavatko liikuntapaikat esim. ovilla, jottei kaikki ohjeistus jää seuroille?

Vastaus: Liikuntapaikoille tulee julisteopasteita koronaohjeistuksista.

Kysymys: Aikooko kaupunki vähentää joidenkin salien maksimimäärää?

Vastaus: Kaupunki ei ole määrittelemässä tilakohtaisia ryhmäkokoja.  Tilavaraaja vastaa siitä, että harrastusryhmän koko mitoitetaan niin, että osallistujat voivat säilyttää turvavälin.

Kysymys: Jos on ryhmä 3–4-vuotiaille lapsille, niin voiko vanhemmat tuoda/hakea lapset aulasta ja pukea/riisua ulkovaatteet lapsille? Jos mahdollista, niin vaatiko jonkun erikoisluvan?

Vastaus: Alle kouluikäisen voi saattaa sisään ja riisua ja pukea. Erikoislupaa ei tarvita. Sisälle ei kuitenkaan saa jäädä odottamaan. Yli 12-vuotiaalla saattajalla tulee olla kasvomaski, kun hän tuo ja hakee lapsen.

Kysymys: Sarjat ja pelaaminen lykkääntyvät nyt myöhemmälle keväälle. Myöntääkö liikuntavirasto helmikuussa vuoroja myöhemmän kevään mahdollisiin turnauksiin (vaikka emme tiedä tilannetta mikä se myöhemmin on)?

Vastaus: Olemme keskustelleet tilavarauksissa, että myönnämme helmikuussa keväälle peli-, turnaus- ym. vuoroja. Käsittelemme kevään hakemukset, kun saamme helmikuun vuorot peruutettua. Emme tosiaan kukaan tietysti tiedä, mikä tilanne keväällä tulee olemaan.

20-vuotiaiden vuorot sekä alle ja yli 20-vuotiaiden kilpailu-, ottelu-, harjoitusottelu- , turnaus- ja tapahtumavuorot viimeistään 2.2. Niistä liikuntapalvelun ja koulujen liikuntasalivuoroista, joita ei ole peruttu 2.2. mennessä laskutetaan tilavaraajaa.

Kysymys: Saako aikuisille tarkoitettuja peruutettuja vuoroja hakea keväälle?

Vastaus: Nyt perutaan aikuisvuorot ja juniorien ja aikuisten tapahtumavaraukset helmikuun ajalta. Uusia vuoroja ei tällä hetkellä voi hakea eikä niitä myönnetä helmikuulle.